ЧЕТИРИНАДЕСЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 1-ви декември 2019 г., Четиринадесета неделя след неделя подир Въздвижение на светия Господен Кръст, празнична света Литургия отслужи иконом Емилиян Костадинов.

В литургийното свето Евангелие чухме за един сляп човек в град Йерихон, който искал да прогледне. Той много години стоял на едно и също място и просел, докато не минал Господ Иисус Христос (Ев. Лук. 18:35–43).

Отец Емилиян обърна внимание на думите, които изрекъл слепия: Господи, помогни ми да прогледам – да ги запечатаме в паметта, в съвестта си и във всекидневните си занимания.

Отец Емилиян ни накара да се запитаме дали Господ не говори за нашите духовни очи, дали не занемаряваме всичко свързано с тях, дали тези очи не трябва да си отворим, дали не трябва все по-често и по-често да заставаме пред лика на Спасителя и да Го молим: Господи, искам да прогледна. Той призова да прогледнем духовно и добави: „Много е тежко, когато вървейки в посока, която искаме да следваме, ние не виждаме – ние се лутаме, ние се блъскаме, ние излизаме от пътя, падаме, ставаме – ако някой ни подкрепи и ни помогне, тръгваме пак по правия път, но продължаваме да си бъдем слепци. Затова, ежедневно – с молитви, с четене на Евангелието, с присъствието в храма, с беседите със свещеника – трябва да отваряме духовните си очи. За да ни помогне Бог, ние трябва да направим първата крачка… 

Нека всеки от нас си направи сметка какво духовно зрение има, за да потърси най-изкусния лекар за всички болести – нашия Господ Иисус Христос.”

Днешната света Литургия завърши с пастирско благословение и споделена радост с множеството причастници на Божията трапеза.

image_pdfimage_print
(Посетен 71 пъти, от които днес: 1)