Доброволческа кухня

Доброволческата кухня за нуждаещи се жители на енорията при храм „Свети Пророк Илия” в жк „Дружба” 2, гр. София, е инициатива на група млади хора, черкуващи се в Храма. Началото беше поставено на 21.11.1999 г., като след неделната служба групата се събра и реши да започне подготовка. За целта се събираха дърва за горене, пари и продукти, с които да се осъществи целият процес по изхранване на нуждаещите се. По списъци на социално слаби от общината и бездомници около Храма се събраха 35 души, на които започна раздаване на храна. Благословение за инициативата бе дадено както от свещениците при Храма, така и от Траянополския епископ Иларион, който лично присъства на първото готвене на 09.01.2000. Постепенно броят на хората, получаващи топла храна веднъж седмично , за 17 години нарасна до 400 души. През цялото това време храна се е раздавала във всеки неделен ден без прекъсване. Дейността на кухнята се осъществява с помощта на доброволци, организирани за подготовка на продукти и приготвяне на храната. Екипът на Кухнята е в основата на новосформираното Братство при Храма и членовете му активно помагат в работата и на другите екипи. Постоянните участници са формирани в екипи от 3 души, които организират дежурства по график с помощта на много доброволци както от нашия град, така и от цял свят. Организирани групи идват от фирми, организации, университети и училища. Кухнята разполага с четири фризера за съхранение на обработени продукти, склад и покрито дворно помещение с две каминни огнища на дърва и мебелно оборудване за съхранение на продукти и консумативи. Към днешна дата капацитетът на кухнята е 420 порции храна. Средствата се събират както от членовете на екипа, така и от дарения. Въведоха се стандарти за хигиенни изисквания относно процесите на готвене и раздаване на храна, обработка и съхранение на продукти, както и за цялостното организиране на дейността на кухнята.

В последните години като редовни дарители и партньори се изявяват Хлебозавод „Елиаз”; Българска хранителна банка, Фондация „Комунитас”; „Еднократна Употреба” ООД и много частни лица.

От месец ноември 2017 г. готвенето и раздаването на топла храна от кухнята се осъществява всяка събота.

Всеки, който желае да се включи като доброволец или дарител в дейността на доброволческата кухня за нуждаещи се към Храма, е добре дошъл всяка събота от 8.30 часа.

 

 

image_pdfimage_print
(Посетен 4,105 пъти, от които днес: 1)