ОПЕЛО И ПОГРЕБЕНИЕ НА ИКОНОМ ДИМИТЪР МОСКОВ

На 17 април (Акатистова събота) енорията се прости с о. Димитър, който почина на 14 април т.г. след боледуване от Ковид 19. Опелото извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, предстоятелят на нашия храм иконом Емилиян Костадинов, както и свещеници – близки на о. Димитър.

Многобройно църковно изпълнение се събра на опечалено събрание в новопостроения храм “Св. Благовещение“ в нашата енория, за завършването и благоукрасяването на който о. Димитър се труди с много радост до момента на заболяването си. Да го изпратят в последния му земен път, в новия храм дойдоха неговото семейство, приятели, роднини, духовните му чеда.

В края на мертвеното последование Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит произнесе пастирско слово, в което говори за достойнствата на о. Димитър – за неговото достойно, сърдечно и всеотдайно служение на Божията нива, за добротата и благодушието на о. Димитър, с които всички ще го помним. Еп. Поликарп изказа от името на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит съболезнования на семейството и даде надежда за бъдещия вечен живот.

Бог да ни дарува да се молим за него! Да си спомняме за хубавите моменти, които сме имали заедно.Тези моменти да сгряват нашето сърце и да ни напомнят, че ще дойде време, по благата Божия милост, пак да се съберем в Царството Небесно. Нека Бог го приеме и да го настани в място, където са Неговите приятели.” – каза в словото си владиката.

След като всички от енорията, духовниците и близките, се простихме за последен път с о. Димитър, ковчега с тялото му бе отнесено и погребано в Ценралните софийски гробища.

Бог да прости и всели в селенията на праведните отец Димитър!

Храм “Св. прор. Илия”, по публикация на Софийска света митрополия

 Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

image_pdfimage_print
(Посетен 139 пъти, от които днес: 1)