“КИПЪР И НЕПОКЛАТИМИЯ ХРИСТИЯНСКИ ДУХ” – ПЪРВА ОТ БЕСЕДИТЕ ЗА КИПЪРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В ХРАМ “СВ. БЛАГОВЕЩЕНИЕ”

С благословението на предстоятеля на храма ставрофорен иконом Емилиян Костадинов, през изминалата неделя (11.06.2023 г.) в храм “Свето Благовещение” започнахме провеждането на беседи, свързани с Кипърската Църква и духовния живот на острова с лектор Радина Райкова.

Първата беседа беше на тема “Кипър и непоклатимия християнски дух”, в която Радина ни разказа за основаването на Кипърската църква, за нейния покровител св. ап. Варнава, чиято памет се чества в същия ден и сподели емоциите от посещението на църквата “Св. ап. Варнава” в турската част на Кипър, която сега действа като музей.

Вярващите научиха и за други светци, които са имали важна роля в разпространяването на Евангелието на острова и как, въпреки нашествията от различни народи, гоненията и мъченията през вековете, кипърският народ успява да запази вярата си.

Радина Райкова е израснала и получила образованието си в Кипър. Целта на беседите е да ни запознае с историята на Кипър и как през дългите години под чужда власт нищо не успява да сломи техния християнски дух, като се старае да разкаже всичко това чрез нейните наблюдения и духовни преживявания.

Нашите беседи продължават, като следващата неделя беседата ще бъде фокусирана върху живота и поученията на светците на Гърция и Кипър. Тя ще се проведе на 18 юни 2023 г. от 11 ч.

Снимки: Галин Райков (Raykov Art)

image_pdfimage_print
(Посетен 117 пъти, от които днес: 1)