“ЖИВОТЪТ И ПОУЧЕНИЯТА НА ГРЪЦКИТЕ И КЪПЪРСКИТЕ СВЕТЦИ” – ВТОРАТА БЕСЕДА ЗА КИПЪРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В ХРАМ “СВ. БЛАГОВЕЩЕНИЕ”

През изминалата неделя, 18-ти юни, проведохме втората беседа, свързана с остров Кипър. Радина Райкова ни разказа за живота и поученията на Кипърските светци като св. Ираклидий, св. Неофит и св. Филумен, както и на други прочути светци на Гърция – св. Паисий Светогорец, св. Порфирий Кавсокаливит, св. Евмений Саридакис.

На беседата разгледахме въпроса какво е светецът – човек посветил себе си на духовна борба, който е повярвал с цялото си сърце в Христос, като опреваргахме представата, че светият човек е безгрешен и безупречен.

Обсъдихме как трябва да взимаме пример от светците и да се молим за тяхното застъпничество, да ни помагат да изпълняваме това, което е угодно на Бога, както те са Му угодили с вяра и любов.

Вярващите задаваха въпроси, споделяха свои преживявания и впечатления от различни книги за светците и от истории за тях.

Дискусията продължи и след беседата, а  някои от нас се събрахме за обща снимка заедно с о. Атанас в двора на храма.

Заповядайте и на следващата ни, последна беседа на тема Кипър, в която ще чуем за православните християни на острова днес, техните традиции и как те следват примера на светците.
Беседата ще се проведе на 25.06 от 11 ч.

image_pdfimage_print
(Посетен 90 пъти, от които днес: 1)