БЕСЕДА НА ТЕМА: „КАК ДА СЕ ДЪРЖИМ В ХРАМА”

В изминалата неделя, на 22-ри октомври, темата на поредицата от беседи при храм „Свето Благовещение” беше: „Как да се държим в храма”, с лектор Радина Райкова.

Беседата беше увлекателна и с позоваване на Свещеното Писание, на светии и богоносни старци. Започнахме с това да се пазим от суеверия и си припомнихме колко е важно да внимаваме, при влизане в храма; да пазим мира на околните; важно е да се молим, когато палим свещ.

За радост, присъстваха и тримата свещеници при храма: ставрофорен иконом Емилиян Костадинов, протойерей Атанас Георгиев и отец Тома Попов. Получихме поучение за правилно отношение към молитвеното правило и свещените предмети, което не трябва да е формално, по предписание, а най-важното – всичко да правим сърдечно и с внимание, да не бъдем небрежни и лениви.

Имахме възможност да зададем въпроси – от това колко често и на кои места от Светата Литургия да се прекръстваме и покланяме, до правилното употребяване на светена вода, четенето на Светата Библия у дома, поведението при определени ситуации и други.

Въпреки, че повечето от нас от години посещаваме храма, темата беше необходима и много полезна.

Очакваме следващата беседа , свързана с практическото богословие.

image_pdfimage_print
(Посетен 101 пъти, от които днес: 1)