ШЕСТА НЕДЕЛЯ НА СЛЕД ПАСХА – НА СЛЕПИЯ, В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 21 май 2017 г. чествахме два празника – на светите равноапостолни Константин и Елена и Шеста неделя след Пасха, Неделята на Слепия. Празнична света Литургия в храма отслужи протойерей Емилиян Констадинов.

В тази неделя Светата Църква ни припомня голямото събитие, което е станало в онези дни при срещата между човек, който е бил слепороден и Господ Иисус Христос.

Отец Емилиян в своето слово говори за телесното здраве и страдание и как душевните очи се затварят от греховете: „Колкото повече грешим, толкова по-трудно е да си отворим тези очи”. Той говори за нашата склонност да си даваме вътрешно успокоение и оправдание и така свикваме да живеем погрешно: „Нещо, което наистина е изключително пагубно за спасението на душите ни. Ние сме слепци, когато не виждаме красотата на Божията благодат, защото наистина, това което трябва да усетим и да видим, трябва да го видим чрез душите си.

Нека направим един опит дори, да отворим душевните си очи или, ако не можем, да потърсим Лекаря за това – най-великият Лекар на всички болести.”

image_pdfimage_print
(Посетен 48 пъти, от които днес: 1)