Чудотворна икона „Св. Богородица Одигритрия“, Рилски ставропигиален манастир „Св. Йоан Рилски“

Rilska-ikonaЧудотворната икона „Св. Богородица Одигритрия“ (“Св. Богородица Пътеводителка”) датира от XII век и е най-старата светиня на Православната църква в България. Съществуват различни мнения, свързани с историята на иконата. Според едно от тях, образът на Божията Майка бил поръчан и винаги носен от византийския император Мануил I Комнин. Друга история разказва, че образът на Божията Майка бил притежание на дъщерята на сръбския жупан Неманя – Кало Мария (хубавата Мария), която станала жена на турския султан Мурад, но запазила своята вяра. Според наши историци обаче иконата била при сестрата на цар Иван Шишман, станала жена на султан Мурад I (1319-1389).
Неизброимо множество хора са изпитали несравнимата Божия сила чрез Рилската света икона.
Известен е случаят, когато целият район около манастира бил засегнат от чума и холера. Манастирските духовници изнесли чудотворния образ от манастира и отслужили водосвет по домовете на хората. С благодатната помощ на Божията Майка страшният мор прекратил.
Оттогава до днес св. икона помага на хиляди вярващи при всякакви болести, епидемии и различни житейски проблеми. Тя е една от трите икони (заедно с Бачковската и Троянската), събирани на едно място за поклонение по време на кампанията „Не сте сами“ през 2007 г. за освобождаването на българските медици от либийския затвор. Веднага след поклонението сънародниците ни бяха освободени.

Най-известните чудотворни икони в България,
Съставител: Дарин Алексиев

image_pdfimage_print
(Посетен 227 пъти, от които днес: 1)