ЧУДОТВОРНА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА („ПЛАЧЕЩАТА БОГОРОДИЦА“), МАНАСТИР „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“, СЕЛО АРБАНАСИ

 sv.-Bogorodica-ot-Arbanasi-1Според преданието св. Богородица се явила на атонски монах – иконописец и му наредила нейната икона да бъде пренеса във Велико Търново в манастир, посветен на св. Богородица. Веднага с пристигането иконата проявила своето чудотворство, като излекувала детето на богат търговец.

Когато турците завладели България и наближили Търновград, иконата била скрита в земята. Минали векове и манастирът и неговата светиня били покрити от забрава, но всяка година на празника Успение Богородично местни хора се събирали с почит на това място, без да знаят за скритото съкровище в земята.

Св. Богородица сама напомнила за своята чудодейна икона – през 1680 г. едно овчарче чуло глас, сякаш майка оплаква своето чедо. Гласът идвал изпод земята в близост до останките на някогашната храмова стена. Детето съобщило на благочестиви християни, които открили иконата. Още с изваждането и се случило чудо, което Бог допуснал да стане – едно нямо момче турче за първи път отворило уста пред иконата и казало: „Свещите горят“.

Малко по-късно пред иконата се излекувало и детето на търновския паша, който дарил пари за монашески килии. Заради стоновете, които чуло овчарчето, монахините нарекли иконата „Плачещата Богородица“.

Многократно чудотворната икона е проявявала своята целебна сила, благодарение на която слепи хора със силна вяра и чиста молитва са прогледнали. Св. Богородица е помогнала и на много хора в затруднения да намерят правилния път. На празника на св. Богородица вярващи се събират още предната вечер, за да преспят в манастира.

Освен, че лекува и дава сили в житейска немощ, чудотворната икона в Арбанаси на няколко пъти е предпазвала манастира от пълно унищожаване.

Най-известните чудотворни икони в България,

Съставител: Дарин Алексиев

 

image_pdfimage_print
(Посетен 13,688 пъти, от които днес: 1)