ЧУДОТВОРНА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА,ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“, ГР. НЕСЕБЪР

sv.-Bogorodica-ot-Nesebar3Съхранява се в храм „Успение Богородично“ в Стария град. Наричат я „Черната Богородица“ заради тъмния цвят на образите на Пресветата Дева и Нейния Син.

Произходът на иконата е неустановен. Според предание това е гръцка военна икона (военните икони били в тъмни цветове) от XIII век, пленена от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница, когато българите разбиват войската на Теодор Комнин.

Според друго предание иконата била донесена в Несебър от Св. Гора. Хората оставили иконата на определено място, но на няколко пъти я намирали в клоните на високо дърво. Вярващите приели това като явен Божий знак майсторите да построят храм именно на определеното от иконата място. Така бил построен храм „Успение Богородично“ в Несебър. Докато църквата била строена, иконата на Божията Майка била на съхранение в другия несебърски храм – „Св. Георги Победоносец“.

Благодарение на иконата Несебър многократно бил спасяван от нашественици. Такъв е случаят преди Освобождението, когато по време на обсада иконата изцелила местния турски паша от бесноватост. От благодарност пашата пощадил Несебър и оставил скъпи дарове на иконата и църквата. Именно поради явното застъпничество за Несебър, иконата е покровителка на града.

Несебърската икона на св. Богородица помага особено за изгонване на бесове и нечисти сили у вярващите.

Най-известните чудотворни икони в България,

Съставител: Дарин Алексиев

image_pdfimage_print
(Посетен 4,747 пъти, от които днес: 1)