ЧЕТВЪРТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА, ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 2-ри юли 2017 г. празнична св. Литургия в храма отслужи протойерей Емилиян Костадинов.

Днешното Свето Евангелие за това, как Господ Иисус Христос изцелил слугата на един военен-стотник, дава много поводи за размисъл за нас – хората, които посещаваме храма и които опитваме да спасим душите си.

В своето слово отец Емилиян ни накара да се замислим над думите на този човек, когато Господ Иисус Христос предложил да отиде в дома му, за да излекува слугата: „Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми” и отговорът на Христос: „истина ви казвам, нито в Израиля намерих толкова голяма вяра”.

„Когато човек осъзнава своето недостойнство пред Бога, той е наясно със себе си – подчерта отец Емилиян – и примери в това отношение имаме още във времето на Моисей, когато Бог го привикал за служение. Това също се е случило с най-великия сред хората-пророци – св. Йоан Предтеча, когато казал: „не съм достоен да развържа ремъка на обущата Му”. Това става и със св. ап. Петър, който казал: „иди си от мене, Господи, защото съм грешен човек”. Последен пример ще дам с посланията на св. ап. Павел, който в почти всички послания казва това, че не е достоен, а е апостол по Божията милост…”

Отец Емилиян ни напомни, че често сме недоволни от едно или друго, издребняваме и не разбираме, че няма как да вървим напред, ако не осъзнаем, че нашето достойнство е в това, да признаем недостойнството си: „Защото, тук не става въпрос да се подценяваме или да се самобичуваме. В никакъв случай! Но наистина да разберем, че на първо място в нашите думи, в нашите мисли, в нашите намерения, трябва да бъде Бога. Защото, заради Бога, Който е толкова милостив, ние постигаме всичко това, което имаме.

Затова казвам, братя и сестри, достойнството, което ние трябва да имаме в себе си като християни, е именно това: да можем да осъзнаваме слабостта си и че без Бога не можем да направим нищо.”

image_pdfimage_print
(Посетен 102 пъти, от които днес: 1)