ЧЕТВЪРТА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 16-ти октомври 2016 г. Божествена света Литургия отслужи протойерей Димитър Москов.
В евангелското четиво чухме притчата за сеяча, която Спасителят Господ Иисус Христос произнесъл пред народа. Отец Димитър даде напътствие да се стремим, излизайки от храма, да пазим това зърно, което Христос е посял в нас, да му даваме почва, да го поливаме, да се грижим за него, за да може то, вътре в нас, да даде стократен плод.

В Неделното училище за пораснали споделихме новината за очакваното събитие  на 21-ви октомври (петък), когато в София ще пристигне частица от мощите на Светителя-хирург от Крим – Лука Войно-Ясенецки. С присъстващите в училището разговаряхме за живота на този велик човек и Божий угодник. Дадохме си сметка какъв подвиг е извършил – лекар, който лекувал безсребрено (безплатно); пастир (духовник), който не отстъпвал от вярата, дори при побой и заточение; учен, който носил смиреното съзнание, че попрището му е в отдалечена провинция, при нуждаещите се… Блестящ пример за подражание! Светителю отче Лука, моли Бога за нас!

В неделните занимания на децата се включи голяма група доброволци и малкия помощник от кухнята Дани. Благодарим ви за помощта!

Разгледахме историята за Моисей и избавлението на еврейския народ (Изход 2, 3, 5) по “Православно вероучение за деца” на монахиня Валентина (Друмева).

Не се очакваше да чуят много, след като гостите ни днес бяха нови и толкова интересни хора, но накрая децата все пак бяха запомнили, че животът в робство е труден.

Надяваме се да са чули най-важното: при изпитания, който с чиста вяра и топла молитва потърси Бога, намира помощ и утешение.

image_pdfimage_print
(Посетен 97 пъти, от които днес: 1)