ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА, НА СВЕТИТЕ ЖЕНИ-МИРОНОСИЦИ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 30 април 2017 г., в неделята, в която Светата Църква почита светите мироносици, празнична св. Литургия в храма отслужи протойерей Димитър Москов.

На този велик ден на мироносиците ние празнуваме още един голям празник на жените, песнопенията възхваляват и прославят техните добродетели.

Отец Димитър в словото си ни върна в Гетсиманската градина, по пътя към Голгота и на кръста: „При залавянето на Христос, когато около Него няма никой, само Петър Го следва в двора на Преторията и седи до огъня със стражата. И какво дочакваме от този най-ревностен апостол? Той три пъти се отрече от Христос. През всички страдания, през всички подигравки над Христос апостолите ги няма. Ако тръгнем по пътя към Голгота, там виждаме само жените, които Го следват. Христос виси на кръста, а отдалече Го гледат само жените и Неговия любим ученик Йоан. Мъжете наистина ги няма, а жените са там – затова и християнската Църква определя тази неделя за тези жени, които въпреки несгодите, въпреки всичко това, което са изпитали, те са по следите на Христос. Не се отказват дори в Неговите мъчения, дори и когато виси на кръста.”

Отец Димитър призова винаги да се учим от жените-мироносици – в тяхната последователност и в тяхната вяра. „Нека наистина Господ да дарува жените със здраве и със сили за всичко това, което е необходимо.”

image_pdfimage_print
(Посетен 76 пъти, от които днес: 1)