СЕДМА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ “СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”

 На 6-ти ноември Божествена света Литургия отслужи протойерей Емилиян Костадинов. Станахме свидетели на евангелските събития – възкресяването на дъщерята на Иаир и изцеляването на кръвоточивата жена от Господ Иисус Христос.

В своята проповед о. Емилиян призова нас, християните, да обърнем внимание на страданието като път към Бога: „защото, когато имаме ние сме склонни да се възгордяваме, да смятаме, че сме повече от другите, започваме да не зачитаме дори и Бога…, докато не дойде момент на страдание, който обръща посоката ни, а именно – към Бога. Тъй като това е вродено в човека, понеже сме Божии чеда, сътворени по Божий образ и подобие.”

Отец Емилиян напомни да не забравяме да благодарим на Бога, когато сме най-добре, а при страдание да бъдем благодарни за шанса да станем по-добри, за възможността – борейки се, гледайки напред, да променим живота си.

„Нека, братя и сестри, тези думи ни наведат на размисли именно в тази посока: именно, че страданието е път към Бога. Но този път не трябва да го търсим само там! Пред всеки от нас има една стълба, която води към Бога. Стълба, по която с всяка крачка ние трябва да полагаме усилия, за да следваме Бога. Не е лесен пътят, но е благодатен.

Нека всеки се опита да тръгне по своята стълба и да загърби всички мисли, относно това, че без Бог можем да се справим. Не, братя и сестри, нищо не можем да направим. Благословението на Господа и Неговата милост да са върху всички нас!“ Амин.

Протойерей Емилиян Костадинов

Проповедта е произнесена в храм “Св. пророк Илия” на 06.11.2016 г.

image_pdfimage_print
(Посетен 109 пъти, от които днес: 1)