СВЕТА ПЕТДЕСЕТНИЦА В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На Света Петдесетница, 4-ти юни 2017 г., празнична св. Литургия отслужи протойерей Димитър Москов.

На днешния празник си спомняме и прославяме слизането на Светия Дух върху апостолите във вид на огнени езици на петдесетия ден след Възкресение Христово. Днес отбелязваме и деня на Светата Троица.

Нашата Църква е съхранила спомена за събитието със слизането на Светия Дух и символично го пресъздава, когато свещеникът хвърля в храма клонки от орехово дърво – символ на нетленните духовни цветя, на християнските добродетели, с които Светия Дух украсява и обновява душите на вярващите.

От древността денят на Светата Петдесетница се смята за рожден ден на Църквата на Спасителя Иисус Христос, създадена не от човешки ум и тълкуване, но от Божествената благодат.

След светата Литургия отец Димитър извърши последование на вечерня, по време на което участвахме молитвено в три коленопреклонни молитви: към Бог Отец – да прости всички грехове на младостта в нашето незнание; да не ни изостави в старостта ни, да посети сърцата ни с благодат и ги утвърди в светите Свои закони; да ни събере в небесната Църква. Във втората молитва, към Бог Син – молим да ни даде дух на премъдрост, разум и страх Божий за достойни молитви към Него и за полезно за нас наставление в живота. С третата молитва отново молим Сина Божий да упокои всички починали с надежда за тяхното възкресение и да отслаби мярката на тяхното осъждане, а нас живите да благослови.

image_pdfimage_print
(Посетен 180 пъти, от които днес: 1)