РАЗКАЗ ЗА ПОКЛОННИЧЕСКИ ПОХОД „СВ. ИВАН РИЛСКИ”

prenasqne_moshti_sv_Joan_rilski

Стенопис от 1863 г. на Никола Образописов, изобразяващ пренасянето на мощите на Иван Рилски. Намира се в църквата “Св. Св. Петър и Павел” в метоха “Орлица” в Рила.

В Седма Неделя след Петдесетница в храма след света Литургия чухме разказ за Поклонническия поход „Св. Иван Рилски” от гл.ас. Паскал Пиперков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, който ни гостува със свои съмишленици.

Началото на поклонническият поход, наричан още „Рилският Чудотворец”, е положено на 01.08.2010 година. Вдъхновен е от едно от значимите исторически събития в нашата духовна история – връщането на чудотворните мощи на нашия небесен закрилник от Търново в Рилската обител през 1469 г., когато те са осветили нашите земи, навсякъде са били приемани с голяма почит и въодушевление от християните, следвани са били от шествия, дарявали са изцеление, благословение, утешение и подкрепа на вече поробеното българско население.

Походът е инициатива на Богословският факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – магистърска програма „Християнско поклонничество” с благословията на Софийската света митрополия и с подкрепата на ОП „Туристическо обслужване” при Столична община.

През 2010 г. група от 50 поклоници тръгва по стъпките на пренасяне на честните мощи в една част от историческия път – от София към Рилския манастир, водени от протосингела на Светия Синод – ик. Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Света София” и гл. ас. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Вече седма година походът с литийно шествие с кръста, иконата и хоругвата на Св. Йоан Рилски започва на 1-ви август от храма „Света София”. Втората спирка на поклонниците отново е в гр.  София, в Ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. са пренесени в Рилският манастир мощите на Рилският Чудотворец.

Маршрутът на поклонието преминава по билата на Витоша, Верила и Рила до Рилската Света обител, като групата на поклониците тази година се е увеличила на близо 250 човека. В междинните пунктове: на Черни връх, Ярлово, Клисура, Белчин и Рилски манастир се включват за кратко или по-дълго още хора.

За втора година от Велико Търново тръгва втори лъч на поклоничеството с благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий, Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Калиник, Негово Високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Галактион и Великотърновския Епархийски съвет.

Инициативата е на нашият гост гл.ас. Паскал Пиперков от Великотърновския университет. Той проучва историческия път на светите мощи от Велико Търново до Средец и през 2015 г. повежда малка група поклоници, които изминават този маршрут. Те се присъединяват към основната група в гр. София.

Търновският лъч тази година започва от гр. Мъглиж на 21.07.2016 г. Поклониците изминават пеш целият път през Кръстец, Трявна, Радковци, Дебелец и Килифарево до гр. Велико Търново, отттам през Плевен, Никопол, Бели извор, Бистрец, Враца, Паволче, Челопек, Черепиш и на 01.08.2016 г. пристигат в гр.  София. Тази част от маршрута включва на места и използване на обществен транспорт.

Идеята да се създаде български поклонически маршрут, който да може да бъде преминаван в групи или самостоятелно, постоянно се развива и набира сила. Целогодишната усилена работа по изясняване на всяка една точка или пътека от историческото шествие дава своите резултати – включват се множество хора във всеки междинен участък и спирка.

Извършват богослужения в църкви и манастири по маршрута, пеят се тропари и молитви.

По пътя „Свети Иван Рилски” заедно вървят мъже, жени, младежи, семейства с малките си деца. Шествието се води от 6-7 годишни деца с хоругва и икони, а молитвите и песните продължават да звучат във всеки един участник месеци наред. Приятелствата, които се създават по време на пътуването между хора, които вървят в една посока, остават за дълго.

Поклоническият поход „Свети Иван Рилски” е път, който можем да извървим към себе си в постният период на Богородичният пост. Той може да бъде част от Пътя, по който сме поканени да тръгнем от нашия Господ Иисус Христос. Може просто да измолваме милост или да благодарим на небесния покровител на нашия народ свети Йоан Рилски Чудотворец за закрилата и помощта му в борбата с нашите немощи.

image_pdfimage_print
(Посетен 500 пъти, от които днес: 1)