ПЪРВА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРАВОСЛАВНА, В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 5-ти март, в Неделята на тържеството на Православието, в храма празнична св. Литургия отслужи протойерей Димитър Москов.

В своето слово о. Димитър ни призова: „През седмицата на Неделя Православна, когато почитаме всички починали за вярата в нашия Спасител, да си спомним мъчениците, да си спомним и всички преподобни, които са се борили против ересите – против арианството, против иконоборството, защото всички те са положили своите усилия, своята кръв по пътя към Бога.

Когато четем житията на всеки един светец ние ще видим с какво той се е прославил за Бога – дали е бил мъченик, дали е бил преподобен, дали е бил просветител на един или друг народ, дали е бил сред светите отци, които са изградили учението на нашата Църква. И днес ние се явяваме като наследници на това духовно богатство, което ние не сме събирали.

Какво се иска от нас? От нас не се иска кръвта, не се иска имота, който някои са дали за храма. Иска се само да пазим чиста вярата в Христа, с нейните добродетели, с нейното благочестие, което са изпитали всички тези хора и с което са съградили Църквата.

Нека да бъдем в тази Църква със своите добродетели, със своята любов, със своето безкористие, със своето милосърдие, за да бъдем съпричастници с всички тези хора преди нас, които са се прославили в Христа.

Нека Господ да ни дава сили и настроение, та всичко това да ни води напред.”

На богослужението много хора пристъпиха към чашата на спасението и приеха свето Причастие, станаха причастни към Христа и неговите святи угодници.

image_pdfimage_print
(Посетен 58 пъти, от които днес: 1)