ОСМА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 11-ти август 2019 г., в Осма неделя след Петдесетница, празнична света Литургия в храма отслужи иконом Емилиян Костадинов.

Чухме св. Литургийно евангелие, в което е отбелязано едно събитие, когато след като отсичат главата на св. Иоан Кръстител, Господ Иисус Христос се оттегля и отива в пусти места, за да се моли и където бил последван от тълпи от хора. Той се смилил над тях и изцерил всички болни, слепи и бесновати между тях, проповядвал и извършва чудо като нахранил всички с пет хляба и две риби, а само мъжете били пет хиляди души, освен тях имало жени и деца.

В своето слово о. Емилиян спря нашето внимание на момента от евангелското събитие – как чудото с умножаването на хлябовете се случва, след като Господ Иисус Христос благословил хлябовете, преди да даде на учениците си да раздадат на хората.

Отец Емилиян говори, че Божията благодат идва при нас чрез Божието благословение, Божията молитва… „…за да получим Божията благодат, трябва и ние да дадем нещо – да посещаваме Божия дом, да се молим Богу, да учим евангелските четива, да четем поучителните трудове на светите отци. Така ние без да усетим отваряме душите и сърцата си към доброто, към Бога. А за да направим това, наистина ни трябва и дълбока вяра, защото както сам Господ Иисус Христос казва: „…ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там, и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно.(Матей 17:20). Силата на вярата е изключително важно нещо, но голям враг на нас, хората, за да стигнем до вярата, са изключително лукави качества, които притежаваме, като клюкарства, завист, горделивост… Не е лошо човек да се чувства горд или по-скоро удовлетворен от това, че следва Божия път, да усеща в сърцето и душата си силата, която дава Бог във всеки един момент, но нека да не бъдем лицемерци. По молитвите на всички светии, да придобиваме смирение и любов.” – завърши о. Емилиян.

image_pdfimage_print
(Посетен 50 пъти, от които днес: 1)