ЕДИНАДЕСЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 1ви септември 2019 г. празничната света Литургия в храма отслужи иконом Емилиян Костадинов.

Днес ведно с цялата Православна Църква отбелязахме 11 Неделя след Петдесетница и началото на Църковната нова година. Празнувахме паметта и добрите дела на множество светии за деня: преподобни Симеон Стълпник, неговата майка – Марта и праведния Иисус Навин.

В своето слово отец Емилиян подчерта, че от днес „зануляваме времето”, започваме всичко от начало. Той призова да си направим равносметка за това какво сме могли да направим, но не сме – за усилване на нашата вяра, за изграждане на нашата семейна църква, за близките, за ближните… „Най-вече да направим равносметка на нас и на нашите души – какво можем да дадем, какво можем да направим и какво сме направили; защо не сме направили нещо, ако не сме направили и защо сме направили нещо, ако сме направили… Казвам го не случайно, защото много лесно подминаваме наглед дребни нещица: едно клюкарстване с приятелка…, едно напиване, едно неспазване на пост. Казваме „Е…, дребни работи. Бог ще ми прости.” Това не трябва да правим, братя и сестри. Знаете, че унинието е един от смъртните грехове. Да пазим съвестта си. Да, Бог е многомилостив и дълготърпелив…, обаче трябва да дадем и ние малко от себе си. Знаете, че много от светиите са били грешни човеци, но Бог им е въздал именно заради борбата с греховете. Борили са се с цялата си душа и с цялото си сърце и – когато сгрешат, стават и продължават.

Това трябва да правим и ние. Да се борим с греховете си, да не допускаме да се получава едно равнодушие – овчедушие, както се казва – да не можем да се преборим с най-елементарните си страсти, защото казваме, че Бог е милостив… Да! Той много ни обича, всички сме Негови чеда. Заради радостта, която ще изпита от нашата загриженост, от нашата борба – именно тогава ще ни въздаде.” 

Отец Емилиян честити на всички новата Църковна година и призова наистина да се замислим за много неща, които са близко около нас. „Нека Божието благословение да е върху всички нас!” – завърши о. Емилиян.

След светата Литургия по традиция, за поредна година, отец Емилиян отслужи тържествен водосвет за началото на новата учебна година за Неделното училище при храм “Св. пророк Илия”.

image_pdfimage_print
(Посетен 37 пъти, от които днес: 1)