ЕДИНАДЕСЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ – НА СВ. ПРАОТЦИ, ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 11-ти декември 2016 г. Божествена света Литургия отслужи протойерей Димитър Москов.

Богослужението отново беше огласено от група певци от 9-ти и 10-ти клас на Софийската духовната семинария, водени от техния преподавател и наш дългогодишен клиросен певец Трайче Попов.
Тази неделя отдадохме възхвала на всички праотци, които са просияли в миналото във вярата. Чухме Евангелското четиво за празника – Господнята притча за поканените на сватбения пир и почетохме паметта на св. преподобни Даниил Стълпник.
В своето слово за днешното Евангелско четиво отец Димитър обърна внимание на Господното наставление за нашата склонност да се самооправдаваме: „Всеки от поканените намерил оправдание, което бихме извинили, но както е казал тълкувателят – нима ние ще купим нива, преди да отидем да я видим или ще купим рала волове, преди да ги използваме, най-после пък – ще се оженим мимолетно, за седмица… Не!

Наистина, Господ с всеки един камбанен звън ни кани тук, на Своята трапеза, с всяко едно песнопение ни подканя да бъдем бдителни, с всеки един стих – ние трябва да бъдем внимателни в това, което правим. Често чуваме камбаната, отминаваме по пътеката и така като че ли в себе си търсим извинение. Какво ли извинение бихме могли да намерим за себе си или какъв отговор бихме дали пред нашия Отец?

Нека, наистина, готови ли неготови, достойни или недостойни – да седнем на Господнята трапеза, защото тя наистина е направена за нас – за бедни и за богати, за преведници или за грешници, за царе и за войници.

Нека, наистина, да се насладим на тази трапеза, която всеки ден ни се предоставя в светия Храм.

Честит празник!

– Амин.”

image_pdfimage_print
(Посетен 94 пъти, от които днес: 1)