ЕДИНАДЕСЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 17-ти декември 2017 г. в храма празнична света Литургия отслужи протойерей Емилиян Костадинов.

Почетохме честваните светии за деня – св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил.

С всеки изминал ден и неделя се приближаваме до светото Рождество Христово. На днешната неделя отдадохме почит на светите Праотци – нашите водители във вярата преди Христа.

В светото литургийно Евангелие чухме евангелското събитие за един богат човек, който поканил гости, но когато дошъл денят на празника, те се оправдали с различни причини и отказали поканата (Лук. 14:16-24).

Отец Емилиян ни помоли сериозно да се замислим върху думите, с които завършва това евангелко събитие: „Мнозина са звани, а малцина – избрани.” Той говори за това, какво означава да бъдеш зван и какво – да си избран; за това, че на всеки човек е показан пътя към Православието, към светото Кръщение…: „И от тук натам започва сериозното. – каза о. Емилиян – Защото смятаме, че като се кръстим и кръстим децата си, с това се свършва всичко, ние сме християни… Нищо подобно! Защото, човек за да приеме вярата, християнството – това, освен тайнство, е и голяма отговорност.” Разбрахме, че ние втори път сме от званите, когато приемаме да бъдем кръстници – изключително голяма отговорност.

Отец Емилиян наблегна на това – да се замисляме, а не да се съдим помежду си. Да си дадем сметка къде се намираме, има ли я любовта в нас или надделява злобата, осъждането:
„Ние сме дошли тук не да съдим, а да измолим прошка от Бога, да Му благодарим за това, което имаме и да Го възхвалим за това, което е направил за нас.
Нека, братя и сестри, в тези последни дни на Рождественския пост, наистина сериозно да се замислим за отношението ни към Бога, към нашите близки и към нас самите.
Нека, с Божията любов, да можем да стъпчем злото, което е в душите ни, което е дошло от човешкия враг.”

Отец Емилиян честити на всички присъстващи и на нашите близки, които празнуват Имен ден днес и изказа благопожелания и благословение.

image_pdfimage_print
(Посетен 261 пъти, от които днес: 1)