ДЕВЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 19-ти ноември 2017 г. празнична света Литургия в храма отслужи протойерей Емилиян Костадинов.

Днешното литургийно свето Евангелие ни срещна с богат човек, на когото земята дала богата реколта, но това богатство го отдалечило от Бога, победило го е без да осъзнава – мислел само за себе си.
Отец Емилиян говори за нашата склонност да се отказваме лесно, когато Божият път ни се вижда много тежък. Хората сме склонни да търсим Бога и да пълним църквите, когато ни е тежко, но когато Бог ни въздаде – ние мислим, че всичко постигнато е дело на нашите собствени сили.
Отец Емилиян ни призова да бъдем по-съобразителни и да мислим за трудния, но благодатен път като: „мислим и за дните, в които ние ще разчитаме на някого, както сега някои хора разчитат на нас. Всеки от нас е имал избора да даде или да откаже. Силата, която е вътре в нас – тъмната или светлата, тя ни дава избор. Това може да бъде лакмус за това какви души носим в себе си. Защото, когато искаме да спасим душите си, ние ще трябва да се потрудим за това – да дадем нещо от себе си, да дадем не малко от себе си.”
Нека, когато осмисляме нашите деяния – минали или бъдещи, да бъдем с Божията благодат! Да се замисляме как би реагирал Бог на нашите действия – ще се зарадва ли или ще Го разочароваме.”

image_pdfimage_print
(Посетен 83 пъти, от които днес: 1)