ВТОРА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА – НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ, В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 18-ти юни 2017 г. – Втората Неделя след Петдесетница, празнична света Литургия отслужи протойерей Емилиян Костадинов.
Заедно с цялата Българската православна църква отправихме сърдечна молитва за благодатна помощ и закрила към всички български знайни и незнайни светци, които са допринесли – всеки по свой начин, да бъдем днес в православната вяра и да я изповядваме с чисто сърце и душа.
В своето слово отец Емилиян обърна вниманието ни към Литургийното свето Евангелие за празника, в което се говори за призоваването на светите апостоли от Господа Бога Иисуса Христа – хора с обикновени занаяти и чисти сърца, които незабавно Го последвали без да очакват нито богатство, нито благополучие. По този начин и Мойсей в миналото последвал Божията повеля да избави своя народ от египетското робство. По-късно и св. ап. Павел – ревностен гонител на християните и на Господа нашего Иисуса Христа, който обръщайки се в християнската вяра, се оказал един от стожерите и духовните учители на Църквата.
Отец Емилиян напомни, че ние също така по своята същност сме апостоли и призова: „Чрез нашите знания, чрез нашите умения – да можем да възрастваме, да можем да бъдем полезни на обществото. Нека никога не пренебрегваме Божията воля за това какво ни е определено и отредено. Защото това, което ние можем да дадем в едно поприще и то е благословено от Бога, неговите семената и плодовете ще бъдат изключително много и силно завладяващи.”

image_pdfimage_print
(Посетен 89 пъти, от които днес: 1)